Výrobce zmrzliny Häagen-Dazs nyní i veganský!

Jeden z nejproslulejších a také nejdražších výrobců zmrzliny, které jsou k dostání i v našich hypermarketech, nyní na trh uvádí čtyři veganské verze. Reaguje tak na stále rostoucí popularitu veganství a cruelty-free životního stylu po celém světě.

Häagen-Dazs pochází z New Yorku, kde rodina polského migranta Mattuse začala vyrábět a úspěšně prodávat ovocnou zmrzlinu. V roce 1961 pak poprvé pod současným názvem, který odkazuje spíše na Nizozemí nebo skandinávské země. Jméno bylo zvoleno jako symbol hodnot, které firma podle vlastních slov sdílí dodnes: tradice, kvalita a originalita.

V 70. letech se Häagen-Dazs stává jedničkou na americkém trhu. Dnes je oblíbená po celém světě. V našich hypermarketech patří k suverénně nejdražším produktům tohoto typu.

Veganské novinky

Za nepříliš velkého ruchu představila firma před pár dny zmrzliny bez mléčných přísad. Prodávat se budou zatím jen ve Spojených státech. Kdy se dostanou do Česka, je otázkou. Konkrétně se jedná o sorbety – alespoň tak to popisuje přímo výrobce na svém webu. Příchutěmi karamel, kokos, arašídové máslo a čokoládová pěna sice trochu opouští od své původní, ovocné, filosofie, to už ale udělal dávno i u ne-veganských produktů.

Některé nové příchuti jsou dokonce bez sóji, mandlí a kešu. Ačkoliv třeba Kaufland v Česku nabízí vegan zmrzlinu K-take it Veggie, je její složení postaveno na sóji, což spoustu zákazníku odrazuje.

Každá další podobná novinka je v každém případě dobrou zprávou, neboť se zvyšuje vegan nabídka i infrastruktura.

Aktuální články

Zobrazit všechny články >

Je víno veganské?

Ročně se v Česku vypije okolo 20 l vína ročně na hlavu. Češi tak v této statistice za ostatními Evropany zaostávají. Nejvíce se u nás pěstuje víno bílé, následuje červené a rosé. Otázkou však je, jestli si tento vznešený mok mohou dopřát i ti, kteří jsou z etických důvodů na čistě rostlinné stravě. Veganské víno?…

Domácí zelenina pro zimní dny

Zatímco dny jsou stále chladnější, stoupá u nás naopak chuť na hutná jídla. Pokud i přes nízké teploty nechceme zapomenout na regionální zeleninu, měli bychom zvážit domácí bohatou nabídku různých zimních druhů zeleniny. Ty jsou především regionální, bohaté na vitamíny a zdravé i zimních měsících. Květák Druhy květáku mají v zimě hlavní sezonu. Je v nich schovaný…

Jak je to s veganskými proteiny?

Lidé na rostlinné stravě jsou většinou zvyklí, že na ně odevšad útočí reklamy na „bezchybné“ zelené doplňky stravy. Nejčastěji se objevují veganské proteiny – tedy instantní směsi, které mají alespoň 50% bílkovin. Tyto jsou na rozdíl od syrovátkových proteinů, které vznikají jako odpadní produkt mléčného průmyslu, většinou ze sóji, hrachu, rýže, konopí a dalších rostlinných…

LEGO dosáhlo kompletní obnovitelné energie dříve než se čekalo

Po čtyřech letech a šesti miliardové investici do dvou větrných elektráren dosáhla dánská skupina LEGO, která vyrábí proslulé stavebnice, 100 % pokrytí výroby energií z obnovitelných zdrojů. K příležitosti oslavy postavila firma největší větrnou turbínu na světě, jež je zapsána i v Guinnessově knize rekordů, a motivovala děti k tvorbě vlastních obnovitelných řešení. [eth_highlighted color="orange"]„Pracujeme…