Jak je to s veganskými proteiny?

Lidé na rostlinné stravě jsou většinou zvyklí, že na ně odevšad útočí reklamy na „bezchybné“ zelené doplňky stravy. Nejčastěji se objevují veganské proteiny – tedy instantní směsi, které mají alespoň 50% bílkovin. Tyto jsou na rozdíl od syrovátkových proteinů, které vznikají jako odpadní produkt mléčného průmyslu, většinou ze sóji, hrachu, rýže, konopí a dalších rostlinných surovin.

Kde je tedy problém?

Z veganství se stal velký byznys a některé produkty jsou bohužel pouze odpad zabalený do sáčku s nálepkou vegan. Řada z nich obsahuje umělé látky, jejich bílkovina má špatnou vstřebatelnost nebo jsou doslazeny umělými sladidly. Na co bychom si tedy při výběru proteinu měli dát pozor?

  • Aminokyselinové spektrum – Lidé na rostlinné stravě by si měli dát pozor na aminokyselinové složení bílkovin. Aminokyseliny jsou stavební kameny proteinu, některé si naše tělo může vyrobit samo, jiné můžeme přijmout pouze stravou. Aby byl protein opravdu účinný, je třeba kombinovat různé zdroje – zpravidla luštěninu a obilovinu. To platí jak pro běžnou veganskou stravu, tak i pro doplňky stravy jako je protein.
  • Sladidla – Mnoho proteinů je doslazeno umělými, mnohdy zdraví škodlivými sladidly. Příkladem je aspartam (který je mimo jiné obsažen ve žvýkačkách), jenž může být při zvýšených teplotách toxický. Používat takový výrobek na pečení je značně nevhodné. Dalšími umělými sladidly jsou sukralóza nebo acesulfam draselný. Naopak tím nejvhodnějším a prakticky jedinou alternativou je stévie. Takřka bez kalorií a 100% přírodní.
  • Sója – Sóju volí mnoho výrobců ze dvou důvodů: je levná a poměrně dobře chutná. Internet je plný diskuzí ohledně sóji. Zatímco jedni si ji pochvalují, druzí upozorňují na její možná zdravotní rizika. Ať už je to jakkoliv, sóju konzumujeme dostatečně – i ti, co nejsou vegani. Spousta výrobků obsahuje např. „sójový lecitin“. 
  • Aromata – Veganské proteiny obvykle nechutnají tak dobře jako ty živočišné. To je i nejčastější důvod, proč k nim mají lidi odpor. Jsou však i výjimky. Je samozřejmě mnohem „výhodnější“ do jahodového proteinu přidat aroma, které je levné, než opravdové jahody. Pravé jahody navíc obsahují přírodní cukry, což se projeví v kalorické tabulce. Vlivem mnohých pseudo-odborníků na výživu se spousta lidí cukrů bojí, i když ovocný, přírodní sacharid, nelze s kostkovým cukrem (sacharózou) srovnat. Navíc z rozumných dávek ovoce během dne ještě nikdo nepřibral.
  • Barviva – Lidskému oko mnohem více lahodí pestré, pastelové barvy než vybledlé šedo-zelené směsi, což jsou původní barvy surových rostlinných proteinů. Mnoho výrobců tak proteiny dobarvuje. Ačkoliv přírodní barviva teoreticky škodlivá nejsou, jde o zbytečné látky, jež nemají nutriční, ale pouze kosmetický charakter.

Marketing hraje velkou roli

Mnoho výrobců se ohání tím, že jsou jejich produkty etické, zelené, nejlepší na světě. Současně ale vyrábí další, do kterých živočišné látky přidávají. Je tedy jasné, jak to veganstvím skutečně myslí. Pouze ekonomicky.

Veganství už není jen životní styl, je to velmi silná marketingová značka. Mnozí ji zdatně využívají, i když se současně podstatně odklání od jádra veganství.

Co tedy zvolit?

Přes to všechno je na trhu pár produktů, které to myslí vážně. S kvalitou, přístupem k živým bytostem i chutí. Takový jsme se snažili vyrobit i my. Naše firma EthicPower letos na trh uvedla 100% přírodní rostlinný protein. Produkt obsahuje pravé ovoce, trávící enzymy pro lepší vstřebatelnost, kombinuje bezlepkovou obilovinu a luštěninu pro dosažení vyváženého aminokyselinového spektra. Naopak je bez jakékoliv chemie, cukru, barviv nebo aromat. Na webu navíc deklarujeme, že živočišné látky nikdy používat nebudeme. Pro čtenáře EthicTaste máme připravenou 10% slevu. Stačí zadat kupon „ETHICTASTE„.

 

 

Aktuální články

Zobrazit všechny články >

Je víno veganské?

Ročně se v Česku vypije okolo 20 l vína ročně na hlavu. Češi tak v této statistice za ostatními Evropany zaostávají. Nejvíce se u nás pěstuje víno bílé, následuje červené a rosé. Otázkou však je, jestli si tento vznešený mok mohou dopřát i ti, kteří jsou z etických důvodů na čistě rostlinné stravě. Veganské víno?…

Domácí zelenina pro zimní dny

Zatímco dny jsou stále chladnější, stoupá u nás naopak chuť na hutná jídla. Pokud i přes nízké teploty nechceme zapomenout na regionální zeleninu, měli bychom zvážit domácí bohatou nabídku různých zimních druhů zeleniny. Ty jsou především regionální, bohaté na vitamíny a zdravé i zimních měsících. Květák Druhy květáku mají v zimě hlavní sezonu. Je v nich schovaný…

LEGO dosáhlo kompletní obnovitelné energie dříve než se čekalo

Po čtyřech letech a šesti miliardové investici do dvou větrných elektráren dosáhla dánská skupina LEGO, která vyrábí proslulé stavebnice, 100 % pokrytí výroby energií z obnovitelných zdrojů. K příležitosti oslavy postavila firma největší větrnou turbínu na světě, jež je zapsána i v Guinnessově knize rekordů, a motivovala děti k tvorbě vlastních obnovitelných řešení. [eth_highlighted color="orange"]„Pracujeme…

5 léčivých účinků lipových květů

Podle polohy a klimatických poměrů kvete lípa především v květnu. Nejlépe je posbírat je čerstvé a rovnou usušit, abychom mohli jejich léčivých účinků využívat po celý rok. V případě lipového čaje jde navíc o účinný prostředek proti nachlazení a horečce. Čaj z lipových květů Na jeden šálek jednoduše přidáme dvě lžičky sušených lipových květů a…