S veganem o veganství V – Petr M.

Dvacetiletého Petra Mutinského z Mojevize, který trénuje fitness, kalisteniku a Qi Gong, jsme vyzpovídali o sportu a veganské stravě, což je kombinace, která vzbuzuje řadu kontroverzí. V poslední době se věnuje také youtube.

Co je Qi Gong?
Tradiční čínské cvičení, česky zvané čchi kung.

Asi tradiční otázka, kterou jako vegan často slýcháváš: odkud bereš bílkoviny?
Bílkoviny jsou v mnoha surovinách, za zmínku stojí např. tempeh, čočka, oříšky, quinoa, hnědá rýže či fazole – to vše je na bílkoviny dost bohaté. Sám ale ještě supplementuji veganský protein, namíchaný z hrachového a rýžového v poměru 6:4.

Často ale bývá zmiňováno, že rostlinné bílkoviny nejsou stejně kvalitní jako živočišné. Máš na to nějaký argument?
Za nekvalitní by se daly považovat v případě špatného zpracování či striktní konzumace pouze jednoho určitého zdroje. Další věcí je, že ne každá bílkovina rostlinného původu obsahuje všechny potřebné esenciální aminokyseliny. Proto je důležité jíst pestře a vyváženě a zdroje bílkovin vhodně kombinovat.

Čti také: další díly S veganem veganství

Kdybych se k tobě přihlásil a chtěl s tebou začít cvičit, co bych měl jíst? Jaký bys mi doporučil poměr mezi tuky, cukry a bílkovinami?
To by bylo velmi individuální a záleželo by na tvých preferencích, alergiích a cílech. Obecně bývá veganská strava bohatší na sacharidy, ale vegani často nejí dostatek tuků – případ od případu se to ale liší a jsou i vegani, co jí málo sacharidů a velké množství tuků. Já sám jím okolo 60S : 20B : 20T.

Bereš ještě nějaké další suplementy kromě proteinu, který jsi zmiňoval?
Kloubní výživu, kreatin, B12, magnesium, „multivitaminerál“ a veganské BCAA. Občas ale tyto věci také vyřazuji. Podle mého se nic nemá přehánět.

Jak finančně náročné to je?
To záleží na člověku, od jakých společností kupuje, kolik věcí a jestli to doopravdy potřebuje. Dá se ale i cvičit bez většiny suplementů. Stačí dobře a vyváženě jíst. Já to tak dříve také dělal. Nyní ale spíše experimentuji a zkoumám, jak mé tělo reaguje.

Jak jsi na tom z regenerací? Kolik dní ve 20 potřebuješ? Nebo jak máš vůbec rozložené tréninky?
Necvičím více jak 3 dny v kuse, potom následuje 1-2 dny pauzy. Cvičím a regeneruji hodně intuitivně a dost se mi to osvědčilo. Radši naslouchám svému tělu než nějakým tabulkám. Přece jen jsme každý jiný.

To máš pravdu. Co tě vlastně přivedlo na veganství?
Už od 6 let jsem byl vegetariánem. Jednou v 18 se jeden kamarád kdysi zmínil o tom, že je možné jíst i vegansky, tedy bez živočišných produktů. Nějak jsem tomu moc ze začátku nevěnoval pozornost. Pak mě ale jednoho dne napadlo začít si o tom více zjišťovat a vyzkoušet to. Nebylo to ale ze dne na den, trvalo to asi 2 měsíce, kdežto u přechodu z masa na vegetariánství ano.

To není úplně běžné, aby se někdo v šesti takto rozhodl. Bylo to opravdu čistě tvoje rozhodnutí?
Mé rozhodnutí to právě nebylo. Ale rozhodnutí rodičů. Já se tak nějak vůbec nezajímal o to, co jím. Jen jsem měl rád sladké. Myslel jsem si, že maso se vyrábí v obchodech. V den, kdy se tak rodiče rozhodli, jsem plakal, protože jsem si myslel, že bez masa se nedá žít a budu až do konce života jíst suché brambory. Časem mi to přišlo normální a zjistil jsem, že jíme mnohem pestřeji. Mým vrstevníkům se to ale po celou základní školu zdálo divné, a tak jsem se stal terčem posměchu. A to jsem jenom nejedl určitý druh jídla. To je, jak kdyby se ti smáli za to, že nejíš vařenou mrkev. Přišlo mi to dost absurdní a celkově jsem nechápal, jak někoho může pobouřit, co kdo konzumuje, když on sám to nejí.

To je dost netradiční – často pro vegetariánství/veganství rodiče nemají pochopení. Bylo to z etických důvodů?
Z etických, zdravotních i experimentálních. Rodiče si o tom hodně zjišťovali, ale mě nic o jídle v té době nezajímalo. Veganem jsem se také zprvu nestal kvůli etickým důvodům, to přišlo až později, ale spíše mě zajímalo, jak to může fungovat, a jaké benefity to pro moje tělo i psychiku může mít.

A jaké tedy pozoruješ?
Hlavně si připadám tak nějak svobodnější a volnější. Takový víc bezstarostnější – i když ze začátku si člověk musí hodně zjistit. Mám více energie, rychleji regeneruji, nejsem vůbec nemocný, nemám potíže s trávením. Dokonce si i připadám bystřejší, zdravější a silnější. To vše jsou ale mé subjektivní pocity a kdo ví, jak to doopravdy je. Jedno je jisté a to, že mi veganská strava vyhovuje. Díky veganství jsem také potkal obrovské množství zajímavých a inspirativních lidí, ochutnal spoustu skvělých jídel, naučil se vařit a jídlo si více vychutnávat, začal se více zajímat o to, co jím a co se svým tělem dělám.

Ta imunita mě zajímá. Jak dlouho jsi nebyl nachlazený nebo nějak jinak oslabený?
Myslím, že naposledy jsem byl nachlazený před sedmi měsíci, a to bylo z toho důvodu, že jsem zkoušel otužování, a šel na to moc rychle.

Dobře, to se ale může stát i masožravci, že přečká zimu bez nemoci. Jde mi o to, jestli můžeme rostlinnou stravu označit za prokazatelně zdravější, nebo ne. Patrik, který je veganem skoro stejně tak dlouho jako ty a má o veganství nastudované množství informací (znám ho osobně), tvrdí, že veganství jako něco „zdravějšího“ je pseudověda.
Proto jsem zmiňoval, že to jsou mé subjektivní pocity, ne daná fakta. Jak jsem říkal, každý jsme jiný. Někdo může jíst velmi špatně a být po celý život relativně zdravý. Stejně tak opačně. Dle mého neexistuje univerzální recept a jedna závěrečná pravda.

Dobře. Který z benefitů, respektive oblastí, na které má veganství dopad, ti dává největší smysl (etika, zdraví, ekologie)?
Ani nevím, takhle jsem nad tím přímo nepřemýšlel. Jen, co se týče zdraví, tak nevím, jestli je veganská strava vhodná úplně pro každého. Takže bych řekl spíše etika a ekologie.

Snažíš se na veganství aktivně přivést své okolí?
Já žádný aktivista nejsem. Nechci nikoho přesvědčovat. Ať se každý rozhodne podle svého. Já se jen snažím jít příkladem a druhé inspirovat.

Jak jsi s tím zatím spokojený?
Zatím mě to opravdu baví a jsem opravdu rád a vděčný za všechny ty skvělé odezvy. Jen je mi líto, že zatím nemám takový dosah, jaký bych chtěl mít.

Jsou tvou motivací v činnostech, kterými se zabýváš, peníze?
Ty jsou spíše vedlejším výsledkem mého úsilí. Rád bych se tím jednou možná i živil. Spíš mě motivuje to, že má tvorba a služby mají nějakou hodnotu, která druhým doopravdy pomáhá. Vždycky mám obrovskou radost, když někdo překoná nějaké překážky a dosáhne svých cílů. Takže to mě na tom asi nejvíce baví, že je to oboustranné, a že mám co hodnotného předat, co napomáhá druhým k lepšímu životu.

Kdybych jako člověk, co jí maso, k tobě přišel a žádal tě o trénink nebo nějaký tréninkový plán, odmítl bys mě?
Neodmítl. Každý člověk, co se chce nějakým způsobem posunout a začít na sobě pracovat, je vítán.

Ještě se zeptám na vaření, které jsi zmiňoval. Je to u holek benefit?
Myslím, že je to benefit u každého, ať jsou to holky nebo kluci. Když si člověk umí uvařit, ví lépe, co mu jak chutná, dokáže druhého překvapit, a nemusí čekat, až mu někdo něco připraví. Člověk je tak více soběstačný a dokáže jíst zdravěji a levněji.

Díky, Petře! Chtěl bys něco závěrem vzkázat?
Také moc děkuji. Snad jen, ať se každý zamyslí, jestli má nějakou vizi. A pokud ne, tak ať si ji vytvoří a pak se jí pevně drží a nepustí.

Aktuální články

Zobrazit všechny články >

Je víno veganské?

Ročně se v Česku vypije okolo 20 l vína ročně na hlavu. Češi tak v této statistice za ostatními Evropany zaostávají. Nejvíce se u nás pěstuje víno bílé, následuje červené a rosé. Otázkou však je, jestli si tento vznešený mok mohou dopřát i ti, kteří jsou z etických důvodů na čistě rostlinné stravě. Veganské víno?…

Domácí zelenina pro zimní dny

Zatímco dny jsou stále chladnější, stoupá u nás naopak chuť na hutná jídla. Pokud i přes nízké teploty nechceme zapomenout na regionální zeleninu, měli bychom zvážit domácí bohatou nabídku různých zimních druhů zeleniny. Ty jsou především regionální, bohaté na vitamíny a zdravé i zimních měsících. Květák Druhy květáku mají v zimě hlavní sezonu. Je v nich schovaný…

Jak je to s veganskými proteiny?

Lidé na rostlinné stravě jsou většinou zvyklí, že na ně odevšad útočí reklamy na „bezchybné“ zelené doplňky stravy. Nejčastěji se objevují veganské proteiny – tedy instantní směsi, které mají alespoň 50% bílkovin. Tyto jsou na rozdíl od syrovátkových proteinů, které vznikají jako odpadní produkt mléčného průmyslu, většinou ze sóji, hrachu, rýže, konopí a dalších rostlinných…

LEGO dosáhlo kompletní obnovitelné energie dříve než se čekalo

Po čtyřech letech a šesti miliardové investici do dvou větrných elektráren dosáhla dánská skupina LEGO, která vyrábí proslulé stavebnice, 100 % pokrytí výroby energií z obnovitelných zdrojů. K příležitosti oslavy postavila firma největší větrnou turbínu na světě, jež je zapsána i v Guinnessově knize rekordů, a motivovala děti k tvorbě vlastních obnovitelných řešení. [eth_highlighted color="orange"]„Pracujeme…