Veganské pusinky ze 2 ingrediencí

30 min Doba přípravy
10 Počet porcí

Ingredience a množství

1 sklenička Alnatura cizrny
cca 150 gr cukru
možno přidat:
1/4 - 1/2 xantanové gumy
mletá vanilka
rozpuštěná čokoláda

Postup

Plech vyložte pečícím papírem a troubu předehřejte na 100°C.

Otevřte skleničku cizrny a tekutinu z ní slijte přes cedník do misky s vyššími okraji. Pokud se chystáte dělat větší pusinky, přimíchejte asi 1/4 lžičky xantanové gumy, která hmotu stabilizuje.

Poté už jen šlehejte šlehačem - nejprve na nízké obrátky, poté postupně zvyšujte. Již cca po 20ti vteřinách by se měl začít tvořit sníh. Pokud děláte pusinky bez xantanové gumy, budete muset šlehat déle, v řádu 5 až 10 minut, ale i tak se vám po dané době vytvoří velmi pevný sníh, který je např. možné tvarovat cukrářským sáčkem. Šlehejte tedy dál, dokud se sníh nezpevní a poté po lžících zašlehejte cukr s vanilkou.

Vložte do cukrářského sáčku a tvarujte malé pusinky, nebo velmi opatrně a jemně vmíchejte max. 50 g vychladlé rozpuštěné čokolády a lžící tvarujte na plech vyložený pečícím papírem velké pusiny. Mějte však na paměti, že čím víc věcí přidáte a čím budou pusinky větší, tím víc se při pečení rozplácnou.

Plech s připravenými pusinkami ihned vložte do předehřáté trouby a přibližně na 100°C pečte/sušte. Jednoduché malé pusinky bez přídavku kakaa nebo třeba jahodové marmelády trvají asi hodinu, s kakaem asi hodinu a půl .Na velké čokoládové pusiny si připravte nejméně dvě, dvě a půl hodiny

Po vyndání nechte pusinky chvíli vychladnout, poté by měly jít snadno odlepit od papíru. Malé pusinky jezte samotné nebo třeba namočené do čokolády, velké nejlépe s kokosovou šlehačkou a čerstvým ovocem (alá dezert Pavlova). Zdroj: veganotic.cz

Líbí se Ti recept? Sdílej ho se svými přáteli!

Sdílet na facebooku Vytisknout recept