Švédské rolky s nutelou, ořechy a kardamomem

60 min Doba přípravy
10 Počet porcí

Ingredience a množství

Těsto:
2 a půl lžičky sušeného či půl kostky čerstvého droždí
1 lžička mletého kardamomu
špetka soli
60 g kokosového
1 hrnek rostlinného mléka
1/3 hrnku javorového sirupu
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek celozrnné (špaldové) mouky
2 lžíce cizrnové či sójové mouky
Náplň
cca 200 g vegan nutelly
1 velké nahrubo nastrouhané jablko
větší hrst nahrubo nasekaných opražených lískových ořechů
špetka kardamomu
Rostlinná smetana na potření rolek

Postup

Sušené droždí a kardamom promíchejte ve větší míse. Rozpusťte kokosový tuk, přidejte k němu mléko a javorový sirup a zahřejte přibližně na teplotu lidského těla (ne více než 40°C, jinak těsto nevykyne). Tuto směs přelijte do mísy s droždím a míchejte, dokud se droždí nerozpustí. Do stejné mísy prosejte mouky, zamíchejte a zpracujte v hladké těsto. Dle potřeby přidejte další mouku či trochu vlažného mléka. Dobře prodělejte rukama na vále či v kuchynském robotu. Těsto vraťte do mísy, přikryjte a nechte na teplém místě nejméně hodinu kynout.

Poté těsto vyndejte z mísy a na pomoučněné ploše ho vyválejte do obdélníku cca 50 x 40 cm. Pomažte vegan nutelou, z jablka vymačkejte přebytečnou šťávu (důležité!) a roprostřete ho po ploše. Posypte nahrubo nasekanými, opraženými lískovými ořechy a špetkou kardamomu. Plát těsta zespoda v první třetině přeložte k prostředku, poté tuto část přikryjte horní částí obédlníku, kterou také přeložíte k prostředku (viz původní recept).

Ostrým nožem nakrájejte vertikálně na cca 3 cm široké pruhy. Každý pruh poté vemte do rukou a třikrát ho natáhněte do délky a zamotejte. Poté položte na plochu a pruh těsta zavažte do uzlu, volné konce těsta zastrčte doprostřed rolky. Přemístěte na plech vyložený pečícím papírem, přikryjte utěrkou a nechte ještě další půlhodinu kynout.

Troubu dobře predehřejte na 220°C. Když jsou rolky vykynuté, lehce je pomažte rostlinnou smetanou, posypte dalšími nasekanými lískovými ořechy, vložte do trouby a pečte dozlatova přibližně (10 až) 12 minut. Vyndejte a jezte ještě teplé. Zdroj: veganotic.cz

Líbí se Ti recept? Sdílej ho se svými přáteli!

Sdílet na facebooku Vytisknout recept