Polévka ze žlutého hrášku s kari, batáty a mrkví

120 min Doba přípravy
5 Počet porcí

Ingredience a množství

2 lžíce oleje (momentálně používám sezamový)
2 střední mrkve
1 střední žlutá cibule
2 l zeleninového vývaru nebo vody s kvalitním zeleninovým bujónem
400 g žlutého půleného hrášku
1 střední batát
3 lžičky kvalitního kari koření
3 lžičky mletého zázvoru
1 lžička mletého římského kmínu
2 bobkové listy
menší svazek čerstvého koriandru
sůl a pepř dle chuti

Postup

Mrkev a cibuli nakrájejte na drobno (mrkev např. na menší kostičky).

V hrnci rozehřejte olej a mrkev s cibulí na něm krátce (asi 5 minut) osmahněte.

Mezitím oloupejte batát a nakrájejte ho na cca 1 - 1,5 cm velké kostičky. Po dané době ho přidejte k cibuli, zalijte vývarem a vsypte půlený hrášek. Přidejte koření, zamíchejte, přiveďte k varu a ten poté stáhněte, aby se polévka jen lehce vařila.

Přikryjte pokličkou a za občasného míchání vařte asi 45 minut. Pokud by ani po této době nebyl hrášek měkký až rozvařený, zvyšte teplotu a odkryté vařte za stálého míchání 5 - 10 minut (ale obvykle to není nutné).

Sejměte z ohně a vmíchejte nasekané lístky koriandru. Podávejte s čerstvým koriandrem, pepřem a kvalitním kváskovým chlebem.

Zdroj: veganotic.cz

Líbí se Ti recept? Sdílej ho se svými přáteli!

Sdílet na facebooku Vytisknout recept