Míchané tofu s opečeným tempehem a grilovaným chřestem

120 min Doba přípravy
4 Počet porcí

Ingredience a množství

tofu:
700 - 800 g tofu
1 velká cibule
1 větší mrkev
4 stroužky česneku
přibližně 5 lžiček oblíbeného koření
špetka kurkumy pro barvu
černá sirná sůl a/nebo kvalitní sójová omáčka
3 jarní cibulky
šťáva z jednoho citrónu
4 velké hrsti baby špenátu
olej
lahůdkové droždí (můžete vynechat)
tempeh:
200 g tempehu natural
olej
kvalitní sójová omáčka
k tomu ještě
1 balení chřestu
olej, sůl, sušený česnek
2 avokáda
svazek čerstvého koriandru
šťáva z limetky, česnek, pepř a sůl
čerstvá rajčata

Postup

Ve velké pánvi rozehřejte olej a opečte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přibližně po pěti minutách přidejte rozmačkaný česnek, koření a nahrubo nastrouhanou mrkev a nechte asi minutku opéct.

Tofu vyndejte z obalů, opláchněte a vymačkejte. Rukama ho rozdrobte na menší kousky a přidejte do pánve. Přibližně 10 minut za občasného míchání opékejte na středním plameni, asi po pěti minutách přidejte nakrájenou jarní cibulku.

Když je tofu opečené, vmíchejte lahůdkové droždí, přidejte špenát, podlijte troškou vody, přikryjte pokličkou a nechte špenát zvadnout. Tofu ochuťte citrónovou šťávou, černou solí nebo sójovou omáčkou a čerstvým pepřem.

Tempeh nakrájejte na tenké plátky. V pánvi rozehřejte trochu oleje a vyskládejte na něj tempeh. Nechte opékat a občas lehce polévejte/podlévejte sójovou omáčkou (nepřežeňte to s množstvím). Obraťte a proveďte to samé z druhé strany, dokud není tempeh pěkně křupavý.

Avokádo rozmačkejte vidličkou, přidejte k němu nasekaný čerstvý koriandr, pepř a sůl a pokud chcete, můžete přidat i malý rozmačkaný stroužek česneku.

Chřest omyjte, odkrojte asi 3 cm tvrdších konců a vložte do vařící vody. Krátce (max. 2 minuty) povařte, slijte a chřest propláchněte studenou vodou. Můžete podávat přímo (osolený, s olejem a citrónovou šťávou) nebo chřest ještě promíchat s olejem, solí a sušeným česnekem a opéct ho na grilu či na pánvi.
zdroj: veganotic.cz

Líbí se Ti recept? Sdílej ho se svými přáteli!

Sdílet na facebooku Vytisknout recept