Meruňkový koláč s marcipánem a pistáciemi

180 min Doba přípravy
8 Počet porcí

Ingredience a množství

230 g polohrubé mouky
100 g cukru moučka
2 lžíce mletého lněného semínka (asi 20 g)
90 g kokosového oleje (v tužším stavu) či jiného rostlinného tuku (ne oleje)
2 - 3 lžíce ořechového či rostlinného mléka (ev. vody)
hustá meruňková marmeláda (není nutná)
hrst nasekaných (cukrářských) nesolených nepražených pistácií (nejsou nezbytně nutné)
300 - 350 g marcipánu
cca 22 zavařených meruňkových půlek, měly by na to stačit dvě 500 g sklenice kompotu

Postup

Troubu předehřejte na 190°C. Mleté semínko smíchejte s cca 6ti lžícemi horké (vařící) vody, dobře prošlehejte a dejte na chvíli ztuhnout/vychladnout do lednice. Těsto se nejlépe připravuje v mixéru (resp. food processoru), ale pokud ho nemáte, můžete vše připravit i v obyč míse rukama. Do mixéru dejte mouku, cukr moučka a kokosový olej (neměl by být tekutý). Párkrát zapulzujte, dokud se těsto nespojí do drobenkové konzistence. Poté přidejte vyšlehané lněné semínko a opět na pár sekund pusťte mixér. Poté po lžících přidávejte do zapnutého mixéru mléko či vodu, dokud se těsto nespojí v kompaktní nelepivou hmotu. Nechte odpočinout asi 20 minut v lednici.

Meruňky slijte a nechte okapat, můžete je i lehce osušit papírovou utěrkou. Těsto vyndejte z lednice, odeberte 2/3 (zbylou část vraťte do lednice), propracujte rukama a na silikonové podložce či pečícím papíru ho vyválejte. Přestaňte ho ujídat, protože ho není nazbyt. Přendejte těsto do formy a zalepte případné trhliny (ev. můžete také těsto do formy prostě vytlačit prsty), co vám zbyde přidejte k 1/3 těsta v lednici. Koláč dejte na chvíli ztuhnout do mrazáku. Poté potřete ve slabší vrstvě hustou meruňkovou marmeládou (pokud máte spíš tekutější, radši ji nepoužívejte - mohla by těsto příliš promočit). Na marmeládu na jemném struhadle nastrouhejte marcipán (pokud ho předtím dáte do mrazáku, bude se s ním lépe pracovat) a posypte nasekanými pistáciemi. Poklaďte půlkami meruněk a dejte opět na chvíli tuhnout do mrazáku.

Mezi tím vyválejte zbylou třetinu těsta na silikonové podložce či pečícím papíru, zespod podložku podeberte rukou a opatrně těsto překlopte na koláč. Ujistěte se, že doléhá na všech krajích, podložku sloupněte a po okrajích koláče zatlačte vrchní plát těsta do toho spodního. Dejte na posledních cca 10 minut do mrazáku, poté pečte v předem předehřáté troubě 35 minut (okraje koláče by měly být dozlatova až lehce hněda).

Vyndejte z trouby a před vyjmutím z formy nechte plně vychladnout. Před podáváním bohatě posypte moučkovým cukrem, ozdobte mátou a meruňkami a podávejte s ořechovým či rostlinným jogurtem nebo (kokosovou) šlehačkou. Zdroj: veganotic.cz

Líbí se Ti recept? Sdílej ho se svými přáteli!

Sdílet na facebooku Vytisknout recept