Letní závitky s tempehem, cizrnou a quinoou

60 min Doba přípravy
10 Počet porcí

Ingredience a množství

15 velkých salátových listů
1 (200 - 250 g) balení tempehu natural či smaženého/uzeného/marinovaného tempehu
listy čerstvé bazalky
1 malá šalotka nebo jarní cibulka
1/2 hrnku quinoy
2 hrnky vařené cizrny
2 lžíce sojanézy
lžička hořčice
3 zralá rajčata
černá/sirná sůl
pepř
olivový olej
kvalitní sójová omáčka
balzamikový ocet

Postup

Quinou dejte do hrnce s 1 hrnkem vody, osolte, přiveďte k varu a nechte asi 15 minut na velmi mírném plameni vařit, dokud se voda nevyvaří a quinoa není hotová. Poté jí přendejte do misky a nechte trochu vychladnout. Poté přidejte trochu olivového oleje, pepře, dle chuti nasekané čerstvé bazalky a cca 1 nadrobno nakrájené rajče. Zamíchejte, ocuhtnejte, dochuťte a dejte stranou.

Cizrnu vidličkou rozmačkejte v misce (ne na kaši, větší kousky můžou zůstat v celku), přidejte sojanézu a hořčici, černou sůl, pepř a najemno nasekanou jarní cibulku či šalotku. Tempeh nakrájejte na tenké plátky a osmažte z obou stran na trošce oleje na pánvi do křupava. Pokud používáte tempeh natural, nechte ho nejprve z obou stran dobře opéct a poté každý plátek zakápněte sójovou omáčkou. Pokud používáte jiný tempeh než natural, není již nutné ho po opečení dále ochucovat.

Listy salátu dobře omyjte a osušte, poté podél plochy seřízněte jejich vystouplé tužší stonky. Zbylá rajčata nakrájejte na tenké plátky, ty poté překrojte na půl.

Na pracovní plochu si připravte dva velké listy salátu, poté doprostřed v opačném směru položte ještě jeden. Budete mít před sebou obdélník. Z pravé svislé strany vyskládejte na sebe náplň v tomto pořadí: quinoa, tempeh, rajče, cizrna a čerstvé listy bazalky (nebo v jiném pořadí, vlastně je to asi celkem jedno...). Můžete zakápnout balzamikovým octem.

Závitek nijak nepřeplňujte, držte se dost při zemi, jinak vám nepůjde zavinout. Poté zprava přehněte kratší stranu listů přes náplň, a to samé udělejte z horní i dolní horizontální strany. Nakonec dorolujte zprava doleva celý závitek. Možná to zní trochu složitě, ale až to budete mít před sebou, bude to jasnější. Prostě klasické balení tortilly.

Závitek v horním a dolním kvartilu (lol) zajistěte provázkem a poté v půlce rozřízněte. Pro lepší manipulaci můžete ještě každý (půl)kousek zabalit do ubrousku či pečícího papíru. Voilá, připraveno! Zdroj: veganotic.cz

Líbí se Ti recept? Sdílej ho se svými přáteli!

Sdílet na facebooku Vytisknout recept