Lentil loaf – čočkovo-ořechová sekaná

60 min Doba přípravy
6 Počet porcí

Ingredience a množství

1 hrnek neuvařené zelené čočky
1 hrnek vlašských ořechů
3 vrchovaté lžíce rozemletých lněných semínek + 1/2 hrnku vody
3 velké stroužky česneku
1,5 hrnku najemno nakrájené cibule (asi 3 střední cibule)
1 hrnek najemno nakrájeného řapíkatého celeru
1 hrnek nahrubo nastrouhané mrkve
1/3 hrnku nahrubo nastrouhaného sladkého jablka
1/3 hrnku hrozinek
1/2 hrnku rozemletých ovesných vloček
3/4 hrnku strouhanky
2 lžičky čerstvého či 1 sušeného tymiánu
sůl, pepř
1/4 hrnku kečupu
1 lžíce javorového sirupu či jiného sladidla
2 lžíce jablečného pyré/výživy
1 lžíce balzamikového octa

Postup

Čočku propláchněte a dejte spolu s třemi hrnky vody do hrnce, přidejte trochu sypkého bujónu a přiveďte k varu. Vařte asi 45 minut (čočka by měla být lehce rozvařená).

Ořechy nasekejte nožem na menší kousky a opražte na pánvi či v troubě (asi 8-10 minut na 160°C). Lněná semínka rozemelte, přimíchejte vodu a dobře promíchejte vidličkou či metličkou, dejte do lednice.

Na pánvi zahřejte olej, přidejte rozmačkaný česnek a cibuli a opékejte asi 5 minut. Poté přidejte celer, mrkev, jablko a rozinky a dalších asi 10-15 minut opékejte. Když je čočka a vše ostatní hotové, přenejte do velké mísy, přidejte vločkovou mouku, strouhanku, koření, lněné semínko, (nezapomeňte na ořechy), a vše dobře promíchejte. Ochutnejte a dochuťte pepřem, solí, případně dalším kořením či sypkým bujónem. Dobře vmačkejte do pečící nádoby.

V hrnku promíchejte kečup, javorový sirup, jablečné pyré a balzamikový ocet a potřete touto směsí čočkovou sekanou.

Pečte v troubě vyhřáté na 180°C asi 45 minut. Před podáváním nechte trochu vychladnout, skladujte v lednici.

Zdroj: veganotic.cz

Líbí se Ti recept? Sdílej ho se svými přáteli!

Sdílet na facebooku Vytisknout recept