Jarní koláč s bylinkovým tofu krémem a hráškem

60 min Doba přípravy
4 Počet porcí

Ingredience a množství

těsto dle volby či např. 4 - 5 tortill
600 gr tofu natural
100 gr mletých blanšírovaných mandlí či kešu oříšků
3 - 4 citróny
2 lžíce tahini
2 lžíce sojanézy
1 lžíce světlého misa
2 - 3 jarní cibulky
svazek čerstvé bazalky
svazek čerstvé máty
300 gr kvalitního mraženého

Postup

Tofu vybalíme z balíčků, omyjeme, osušíme, zabalíme do čistých utěrek a zatížíme (např. prkénkem a na něm těžkými konzervami). Necháme nejméně hodinu (ale klidně déle) lisovat.

Tortilly vyskládáme do formy tak, aby se překrývaly a vytvořily okraj. Potřeme je olejem a necháme opéct v troubě do křupava. Tak si vytvoříme korpus na koláč

Mezi tím vybalíme tofu a rozdrobíme ho do mixéru (ideálně typ sekáček - food processor). Přidáme rozemleté ořechy, citrónovou šťávu (začneme s dvěma citróny), tahini, sojanézu, miso a rozmixujeme na hladký krém. Pokud je příliš hutný, přidáme citrónovou šťávu a/či trochu vody. Osolíme a opepříme. Ochutnáme a dle chuti přidáme (další) citrónovou šťávu. Čerstvé bylinky a cibulku nasekáme ostrým nožem na malé kousky a vmícháme do tofu krému.

Krém navrstvíme na korpus a posypeme krátce povařeným hráškem, který jsme ihned po uvaření propláchli studenou vodou. Ozdobíme klíčky či microgreens a podáváme. Zdroj: veganotic.cz

Líbí se Ti recept? Sdílej ho se svými přáteli!

Sdílet na facebooku Vytisknout recept