Fíkovo-ostružinový podzimní koláč

180 min Doba přípravy
8 Počet porcí

Ingredience a množství

korupus:
1 a 1/2 hrnku mandlí
3/4 hrnku kokosu
7 velkých (medjoul) měkkých datlí
3 lžíce kokosového oleje
2 - 3 lžíce kvalitního (ideálně fairtrade) kakaa
krém:
200 g (bio)tofu natural
3/4 hrnku kešu ořechů
šťáva z 1 velkého citrónu
3/4 hrnku mandlového (nebo jiného rostlinného) mléka
semínka z vanilkového lusku
1 konzerva (400 ml) kokosového mléka, skladovaná nejméně 4 hodiny v lednici
javorový sirup nebo jiné sladidlo
7 zralých fíků
250 g ostružin
opražené lískové ořechy

Postup

Troubu předehřejte na 170°C a připravte si formu na koláč s vyndavacím dnem. Mandle (můžete použít natural nebo lehce opražené) a kokos vložte do mixéru (typu sekáček - foodprocessor) a rozmixujte na jemnou moučku.

Přidejte kokosový olej a kakaao a párkrát zapulzujte mixérem. Nakonec přidejte datle (nezapomeňte z nich vyndat pecku!).

Pokud nejsou vaše datle měkké, doporučuji je před přípravou krátce namočit do horké vody. Opět zapněte mixér a vše rozmixujte do jemně lepivé hmoty.

Přendejte do formy na koláč a co nejlépe do ní těsto vtlačte. Snažte se ho opravdu utěsnit, aby se po upečení korpus nedrobil. Vložte do trouby a pečte 10 - 15 minut.

Bedlivě korpus sledujte, aby se nepřipálil! Poznáte to tak, že začne příliš hnědnout na vyvýšených krajích. Řiďte se také čichem. Když do voní pěkně, koláč vyndejte, protože hrozí, že se z libé vůně brzy stane spálenina. Korpus nechte chladnout na lince a připravte krém.

Tofu vybalte, opláchněte, zabalte do papírové utěrky a nechte nejméně 20 minut lisovat. Poté ho rozdrobte do mixéru, přidejte kešu oříšky, citrónovou šťávu, semínka z vanilkového lusku a trochu mandlového mléka. Rozmixujte do zcela hladkého krému. Přidejte zbytek manldového mléka a javorový sirup dle chuti (můžete začít s čtvrt hrnkem) a opět rozmixujte.

Z lednice vyndejte plechovku kokosového mléka a vydlabejte z něj tuhou kokosovou smetanu. Dále máte dvě možnosti, jak postupovat. 1) kokosovou smetanu vyšlehejte šlehačem do nadýchané šlehačky a poté jí opatrně smíchejte s tofu krémem. 2) jste líní a/nebo nemáte šlehač - ztuhlou kokosovou smetanu dejte do mixéru ke zbylým ingrediencím a opět rozmixujte.

Tak jako tak výsledný krém navrstvěte na vychladlý korpus a uhlaďte. Poklaďte čerstvými fíky a ostružinami, posypte nasekanými opraženými lískovými ořechy.

Koláč vložte do lednice a nechte nejlépe přes noc rozležet. Při podávání každý kousek přelijte javorovým sirupem a dozdobte mátou.
Zdroj: veganotic.cz

Líbí se Ti recept? Sdílej ho se svými přáteli!

Sdílet na facebooku Vytisknout recept