
Bramborové placky plněné houbami a koprem
Ingredience a množství
1 kg brambor |
3 bobkové listy |
1/2 hrnku mouky |
1 střední cibule |
plnou dvouhrst nakrájených čerstvých hub |
plnou hrst sušených hub |
pořádný svazek kopru |
jablečné pyré |
hrst kešu ořechů |
citrónová šťáva nebo jablečný ocet |
lžíce sojanézy |
Postup
Sušené houby zalijte trochou horké vody a nechte chvíli rehydratovat. Brambory omyjte a ve slupce je uvařte v osolené vodě s bobkovým listem do měkka. Poté oloupejte a dobře rozmačkejte mačkadlem na brambory.
Mezi tím, co se brambory vaří nebo chladnou rozehřejte v pánvi olej a nechte na něm zesklovatět cibulku. Poté přidejte na menší kousky nakrájené houby, osolte je a opékejte, dokud se všechna voda z hub nevyvaří a houby nejsou ze všech stran pěkně opečené (trvá to asi 20 minut). Opepřete a vmíchejte nadrobno nasekaný kopr (určitě jím nešetřete!).
Když rozmačkané brambory trochu zchladly, vmíchejte do nich čtvrt hrnku mouky. Z bramborového těsta pomoučenýma rukama odebírejte kousky o velikosti pingpongového míčku, udělejte z něj placičku, dejte na ní cca lžíci houbovo-koprové náplně, přikryjte druhou placičkou stejné velikosti a vytvarujte pěkný plněný bramborový koláček.
Šup šup takto pokračujte, dokud nemáte všechny plněné placky hotové. Poté v pánvi opět rozehřejte olej a na středním plameni placky pomalu opékejte, z každé strany asi 5 minut.
Podávejte s jablečným pyrém a kešu zakysanou smetanou, kterou uděláte jednoduše tak, že všechny vypsané ingredience proženete s troškou vody mixérem (dochuťte solí, citrónem či octem).
Zdroj: veganotic.cz