Ananasovo-ořechovo-kokosový dortík se šlehačkou

180 min Doba přípravy
8 Počet porcí

Ingredience a množství

Dort:
1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
3/4 hrnku hnědého cukru
1 lžička sody bikarbony
1 hrnek mandlového, sójového nebo jiného rostlinného/ořechového mléka
2 lžíce jablečného octu
1/2 hrnku rostlinného oleje
2 lžičky kvalitního vanilkového extraktu nebo adekvátní množství mleté vanilky
1/2 hrnku sušeného kokosu (nejlépe bio)
2/3 hrnku nasekaných vlašských ořechů
2/3 hrnku najemno nasekaného čerstvého či konzervovaného ananasu
Šlehačka:
2 konzervy kokosového mléka s vysokým obsahem tuku
1 a 1/2 lžíce agaru (prášek)
2 lžíce kokosového tuku
2 lžíce kukuřičného škrobu
mletá vanilka či zrníčka z vanilkového lusku
1/3 - 1/2 hrnku cukru

Postup

Troubu předehřejte na 180°C a menší formu na dort (cca 23 cm) vymažte a vysypte moukou nebo vyložte pečícím papírem. Ve větší míse smíchejte mouku, cukr, pečící sodu a špetku soli.

V jiné misce promíchejte mléko, ocet, olej a vanilkový extrakt. Do této tekutiny přidejte též 2 - 3 lžíce ananasové šťávy (pokud používáte konzervovaný ananas) nebo stejné množství ořechového mléka (ev. vody, kdyby vám už nezbylo mléko).

Tekuté ingredience lehce vmíchejte do mouky, poté přidejte kokos, nasekané ořechy a nadrcený ananas. Těsto vlijte do formy, vložte do trouby a pečte asi 40 - 50 minut.

Nejpozději po 40 minutách udělejte test špejlí - píchněte ji doprostřed dortu a pokud jí vytáhnete čistou (maximálně s pár mikro drobečky), je hotovo. Dort nechte asi 10 minut chladnout ve formě, poté ho vyndejte a nechte plně vychladnout na pečícím roštu.

Na šlehačku otevřte obě konzervy mléka a vylijte tekutou složku (mělo by jí být minimum). Tuhou část z jedné konzervy vydlabejte do rendlíku a přidejte ještě asi 1/3 tuhé části i z druhé konzervy (tu pak vraťte do lednice). Zahřejte a hned poté, co se mléko rozpustí přidejte kukuřiční škrob, cukr, vanilku a agar a dobře rozmíchejte.

Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 5 minut. Poté vmíchejte kokosový olej, nechte vychladnout a poté plně ztuhnout několik hodin v lednici (nejlépe přes noc).

Ztuhlý disk pak vyndejte z rendlíku a dohladka rozmixujte, poté přidejte zbylou kokosovou smetanu z druhé konzervy a vyšlehejte společně s krémem do nadýchané šlehačky.

Na plně vychladlý dort navrstvěte šlehačku, ozdobte ho opraženým kokosem, kousky čerstvého ananasu a nasekanými ořechy. Zdroj: veganotic.cz

Líbí se Ti recept? Sdílej ho se svými přáteli!

Sdílet na facebooku Vytisknout recept