Domácí zelenina pro zimní dny

Zatímco dny jsou stále chladnější, stoupá u nás naopak chuť na hutná jídla. Pokud i přes nízké teploty nechceme zapomenout na regionální zeleninu, měli bychom zvážit domácí bohatou nabídku různých zimních druhů zeleniny. Ty jsou především regionální, bohaté na vitamíny a zdravé i zimních měsících.

Květák

Druhy květáku mají v zimě hlavní sezonu. Je v nich schovaný vitamin C, B a A, vápník, železo a dokonce kyselina listová. Ta je důležitá pro výstavbu červených krvinek a pomáhá při látkové výměně bílkovin. Kromě toho je květák bohatý na vlákninu a nemá takřka kalorie.

Listová kapusta

Listová kapusta má vysoký obsah vitamínu C (100-140 mg ve sto gramech). Pokud se jí syrová (třeba v smoothies), zůstává kromě vitamínu C také kyselina listová, díky své rozpustnosti a nesnášenlivosti vysokých teplot se při vaření často ztrácí.

Kapusta obsahuje velmi mnoho vitamínu A, K, stejně vápníku jako kravské mléko a stejně železa jako maso.

Působí v těle jako zásada, podporuje trávící proces a pomáhá k detoxikaci. Kapusta by se dala označit za tuzemskou super potravinu.

Kysané zelí

Stejně jako červené zelí obsahuje i to bílé spoustu vitamínu C. Jedna porce kysaného zelí (tedy asi 200 g) nám poskytuje takřka 50 % doporučenné denní dávky této mikroživiny. Díky bakteriím kyseliny mléčné, které se nachází na povrchu zelí (nemají nic společné s kravským mlékem), je syrové zelí zpracováno na kysané. Tyto baterie jsou důležité pro zdraví a správné fungování zažívací soustavy. Podporují vznik střevní mikroflóry. Je však důležité kupovat nepasterované zelí, neboť teplo může bakterie likvidovat.

Červená řepa

Tato barevná exploze, nazývaná červenou řepou, je bohatá na vápník, kalium, magnesium, kyselinu listovou, železo a také na vitamín C.

Přináší nejen chutnou pestrost do každého pokrmu, ale také je schopna obarvit šedé a studené dny. Stejně jako kapusta i červená řepa je tuzemskou super potravinou, především v syrovém (raw) stavu. Zkusit můžeme třeba polévku z červené řepy.

Aktuální články

Zobrazit všechny články >

Je víno veganské?

Ročně se v Česku vypije okolo 20 l vína ročně na hlavu. Češi tak v této statistice za ostatními Evropany zaostávají. Nejvíce se u nás pěstuje víno bílé, následuje červené a rosé. Otázkou však je, jestli si tento vznešený mok mohou dopřát i ti, kteří jsou z etických důvodů na čistě rostlinné stravě. Veganské víno?…

Jak je to s veganskými proteiny?

Lidé na rostlinné stravě jsou většinou zvyklí, že na ně odevšad útočí reklamy na „bezchybné“ zelené doplňky stravy. Nejčastěji se objevují veganské proteiny – tedy instantní směsi, které mají alespoň 50% bílkovin. Tyto jsou na rozdíl od syrovátkových proteinů, které vznikají jako odpadní produkt mléčného průmyslu, většinou ze sóji, hrachu, rýže, konopí a dalších rostlinných…

LEGO dosáhlo kompletní obnovitelné energie dříve než se čekalo

Po čtyřech letech a šesti miliardové investici do dvou větrných elektráren dosáhla dánská skupina LEGO, která vyrábí proslulé stavebnice, 100 % pokrytí výroby energií z obnovitelných zdrojů. K příležitosti oslavy postavila firma největší větrnou turbínu na světě, jež je zapsána i v Guinnessově knize rekordů, a motivovala děti k tvorbě vlastních obnovitelných řešení. [eth_highlighted color="orange"]„Pracujeme…

5 léčivých účinků lipových květů

Podle polohy a klimatických poměrů kvete lípa především v květnu. Nejlépe je posbírat je čerstvé a rovnou usušit, abychom mohli jejich léčivých účinků využívat po celý rok. V případě lipového čaje jde navíc o účinný prostředek proti nachlazení a horečce. Čaj z lipových květů Na jeden šálek jednoduše přidáme dvě lžičky sušených lipových květů a…